Ontdek de stad

Mogelijke bezienswaardigheden

CitySightseeing Brussel
… of dé manier om te zien wat Brussel te bieden heeft.

Onze tour start op het Sint-Goedeleplein -1000 Brussel.

Onze rode dubbeldekkers bieden u geschiedenis, cultuur, het groen van de stad, art nouveau, design, shopping: ontdek Brussel!

- Je ontdekt de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, de Sint-Hubertusgalerijen, het Botanische Park.

- Bewonder de koninklijke serres van het kasteel van Laken, het Atomium en het pretpark Mini-Europa.

- Ga naar de Basiliek van Koekelberg, doorkruis de Sint-Goriks- en Dansaertwijken: de hotspots voor Belgische designers en stylisten.

- Ontdek Manneke Pis, de Kunstberg, dan de Zavel en de antiekwinkels.

- Bewonder de elegante Louisa-wijk met de luxe boetieks.

- Bezoek het Victor Horta Museum, het Ter Kamerenbos en zijn abdij, de wijken Flagey en Matongé.

- Ontdek het Jubelpark met zijn arcade en zijn musea, de Europese wijk en zijn vele instellingen, het Koninklijk Paleis en het Park van Brussel.

Profiteer van City Sightseeing Brussels... en krijg een overzicht van wat er te doen en te bezoeken is in Brussel.

Mogelijke bezienswaardigheden

1 Centraal Station

Je bevindt je hier echt in het centrum van Brussel.

De Grote Markt, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst. De gebouwen op de Grote Markt gaan terug tot de 15e eeuw. Eerst werden de hallen en enkele gildehuizen gebouwd, daarna begon men met het stadhuis om het politieke gezag te verankeren op deze handelsplaats. De Grote Markt werd in 1695 bijna totaal verwoest na een 3 dagen durend bombardement door het Franse leger, maar verrees als een feniks uit zijn as. In 3 jaar werd het hele plein herbouwd. Ook later vonden nog diverse transformaties plaats. Daardoor treffen we hier vier bouwstijlen naast en zelfs door elkaar aan: gotiek, barok, neoclassicisme en neogotiek.
In de Zandstraat 20, is het Belgisch Stripcentrum gevestigd. Het gebouw is een oud textielwarenhuis in art-nouveaustijl ontworpen door Viktor Horta. De prestigieuze hal leidt naar een momunumentale trap en het interieur wordt langs boven verlicht door een glazen dak. Deze striptempel verdient een uitgebreid bezoek. De verzameling, die meer dan 60 jaar geschiedenis van de Belgische strip omspant, brengt hulde aan Hergé, de vader van Kuifje. Maar ook vele andere striphelden en hun geestelijke vaders komen hier aan bod. Er is zelfs een leeszaal om je favoriete strip ter plaatse te lezen.
De Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brabantse gotiek dateert uit de 13e eeuw, de bloeiperiode van deze bouwstijl. De 2 torens zijn duidelijk naar Frans model geconcipiëerd. Het is de belangrijkste kerk in Brussel. In de 11e eeuw heeft de Graaf van Leuven, Lambert Baldéric, in de Sint-Michielskerk een kapitel gesticht ter ere van Sint-Goedele. De Koninklijke en prinselijke huwelijken worden nu nog in deze kerk gehouden.
Het MOOF of Museum of Original Figurines (Grasmarkt 116) toont de geschiedenis van het stripverhaal en 3D animaties aan de hand van beeldjes die in een thematische opstelling alle striphelden en –mythen de revue laten passeren.

2 Koningsplein

Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten van België is gewijd aan de schilderkunst van de 15e tot 18e eeuw en bevat honderden meesterwerken van oa Memling, Jeroen Bosch, Breughel, Van Dyck en Rubens.
In het Magritte Museum worden meer dan 200 originele werken van René Magritte tentoongesteld verspreid over 2500m2. Het Museum is hét referentiepunt in de wereld voor de kennis over deze kunstenaar.
Het BELvue Museum is ondergebracht in het prestigieuze Bellevue Hotel. Dit museum geeft een chronologisch overzicht van onze vaderlandse geschiedenis: beelden van de Belgische onafhankelijkheid, de Belle Epoque, de twee wereldoorlogen, de golden sixties en de federalisering van het land.
De archeologische site van Coudenberg presenteert in een prachtige scenografie de overblijfselen van het paleis van de Bourgondische hertogen en van de Aula Magna van Keizer Karel: kapel, statiezaal en de vandaag ondergronds gelegen Isabellastraat.
In het Muziekinstrumenten Museum kan je 1200 instrumenten met bijbehorende muziekfragmenten bewonderen in een art-nouveaugebouw waarin destijds het warenhuis Old Ingland gevestigd was. Op de bovenverdieping bevindt zich een restaurant met een mooi panorama over het centrum van de stad.
Het Paleis voor Schone Kunsten of Bozar is gebouwd in 1928 door de meester-architect van de Art Nouveau, Victor Horta. Het is het eerste grote polyvalente cultuurcentrum van dit type in Europa.

3 Zavel

Op de Grote Zavel, de chique Zavelwijk of ook wel de wijk van de antiquairs, luxe winkels en meester-chocolademakers, wordt elke zaterdag en zondag een antiekmarkt gehouden. Geniet van de sfeer terwijl je een glas drinkt aan één van de vele terrasjes.
De Kleine Zavel is een parkje, omgeven door een prachtige smeedijzeren balustrade getooid met 48 bronzen beelden die de Brusselse gilden voorstellen. Achteraan staan 10 beelden die de Belgische 16e eeuw illustreren, verpersoonlijkt door grote humanisten van die tijd. In het midden staan de standbeelden van de graven van Egmont en Hoorn, als symbool van onze strijd tegen de Spaanse overheersing in de 16e eeuw.
De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel is het schitterende hoogtepunt van de flamboyante gotiek in Brabant die we te danken hebben aan de kruisboogschutters van de stad, die de kerk lieten bouwen in de 15e eeuw.
Het Egmontpark is toegankelijk via een koetspoort op de Waterloolaan, via een paadje in de Grote Hertstraat of via de Wolstraat. In het park bevindt zich oa de Pollepel, een prachtige middeleeuwse waterput. Verder vind je er nog een orangerie en een mooi beeld van Peter Pan.

4 Louizalaan - Justitiepaleis

De Waterloolaan en de Louizalaan zijn DE lanen waar je de grootste namen uit de modewereld in een luxueus en gedistingeerd kader kan terugvinden. Hoewel de prijzen navenant zijn, blijven deze een stuk lager dan in vele andere hoofdsteden.
Het Justitiepaleis was het meesterwerk van architect Joseph Poelaert, en is een voorbeeld van de eclectische stijl. Dit imposant gebouw was bedoeld om de superioriteit van de Belgische rechters en wetten uit te beelden. Het gebouw overheerst almachtig de Marollen, de lager gelegen historisch volkse wijk. Dit is uiteraard geen toeval.

5 Art Nouveau - Horta

In het Horta Museum komen het genie en het meesterschap van Victor Horta tot hun hoogtepunt. De manier waarop hij het gebouw ontwierp in 1898 als zijn eigen woning en atelier is magistraal.
Shopping op hoog niveau kan in een "Parijse" sfeer in de Kastelijnstraat, een brede laan met mooie herenhuizen. Je kan er van restaurants, cafés, terrassen en een uitstekende banketbakker genieten.
Het P. Hankarhuis is gebouwd in 1893. Het bijzondere ontwerp van de gevel is de allereerste belangrijke realisatie van Paul Hankar en deze vormt een breuk met de architectuur van die tijd.
Het Solvayhuis is een luxueus herenhuis gebouwd in 1894 door Victor Horta voor de familie Solvay. De architect kreeg carte blanche en mocht interieur en meubilair tot in de kleinste details zelf ontwerpen.
Het schitterende Wielemanshuis, werd in 1925 gebouwd door de grote baas van brouwerij Wielemans-Ceuppens, die het liet optrekken voor zijn echtgenote. Mevrouw Wielemans had een zwak voor Spanje en vroeg de architect om de stijl van het Alhambra in Granada te imiteren.

6 Flagey

Flagey, de geluidsfabriek... Een uniek stuk erfgoed dat synoniem is van culturele en technologische innovatie. Het Flageygebouw, bijgenaamd de Pakketboot, was in de jaren 1950-’60 het nationale omroepgebouw en kreeg een tweede leven aan het begin van de 21ste eeuw. Flagey is de ontmoetinsplaats bij uitstek voor muzikale en visuele creatie, een open huis voor dialoog en ontmoeting, onmisbaar voor het culturele leven in Brussel. Een must voor iedereen die nog maar een beetje van bruisende cultuur houdt !

7 Luxemburgplaats - Europees Parlement

Een bezoek aan de grote vergaderzaal van het Europees Parlement is een goede manier om grip te krijgen op het functioneren van het grootste transnationale parlement ter wereld. Individuele bezoekers kunnen gratis met een multimediagids rond (ma.-do. 9:00-16:00, vr. 9:00-12:00) of een gepersonaliseerde presentatie bijwonen om 11:00 en 15:00 (ma.-do. in juli en augustus (vr. enkel om 11:00) en elke maandag voor de rest van het jaar). Het adres van de bezoekersingang van het Europees Parlement is Rue Wiertz 60.
Het Parlamentarium op de Solidarnosc Esplanade is het high-tech bezoekerscentrum van het Europees Parlement. Stap binnen om meer te leren over de impact van de Europese Unie op je dagelijkse leven dankzij een interactieve tentoonstelling met onder andere een gigantische vloerkaart van Europa en een 360° cinema. Ingang is gratis en het centrum is elke dag open (ma. 13:00-18:00, di.-vr. 9:00-18:00 en za.-zo. 10:00-18:00).

8 Leopoldpark

In het Museum voor Natuurwetenschappen kan je er niet naast kijken: de prachtige geënsceneerde iguanodons vormen een parade die uniek is in de wereld. De Galerij van de evolutie is een echte reis door de geschiedenis van alle levende wezens.
Het Leopoldpark biedt een oase van rust in de schaduw van de Europawijk. Het Leopoldpark is een heuvelachtig landschapspark waarin behalve het Museum van het Instituut voor Natuurwetenschappen ook andere wetenschappelijke instellingen ondergebracht zijn, zoals de Solvay Bibliotheek.
Spijker je kennis van de geschiedenis bij in het Huis van de Europese geschiedenis (Belliardstraat 135). Het museum neemt bezoekers mee op een reis langs mythes, ontdekkingen en chaos die het Europa van vandaag gevormd hebben en vertelt dit verhaal vanuit een uniek transnationaal perspectief. Ingang is gratis en het museum is elke dag open (ma. 13:00-21:00, di.-vr. 9:00-18:00 en za.-zo. 10:00-18:00).

9 Cinquantenaire

ADRES : Nerviërsstraat 135

Het Jubelparkmuseum is verdeeld in 4 departementen: Nationale Archeologie, Oudheid, niet-Europese beschavingen en Europese sierkunsten.
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis toont de Middeleeuwse wapenrustingen en souvenirs aan de veldtochten van Napoleon maar ook een honderdtal vliegtuigen en pantserwagens uit de twee wereldoorlogen. Boven op de triomfboog wacht je een adembenemend panorama.
Onder metalen overkappingen uit 1880 vind je Autoworld met Belgische Minerva’s en Imperia’s in gezelschap van de Ford T,... In totaal 400 wagens, allemaal klaar om onmiddellijk te vertrekken. Ze vertellen de geschiedenis van de automobielindustrie en de auto. Er staan een aantal zeldzame modellen die hebben toebehoord aan zeer beroemde personen. Op vertoon van een Hop On Hop Off ticket voor volwassenen krijg je 2 € korting aan de kassa.
De triomfboog van het Jubelpark was gepland om volledig afgewerkt te zijn in 1880 om de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te herdenken, maar de boog werd pas in 1905 volledig voltooid.
Het Hortapaviljoen of het Paviljoen van de menselijke driften is de eerste realisatie van Victor Horta.
Architect Paul Cauchie bouwde zijn eigen woning in 1905. Bewonder de opmerkelijke Art Nouveau gevel.

10 Schuman

Aan het Schumanplein is het weerom Europa dat de Brusselse klok slaat. Het Berlaymont gebouw is een icoon in Europa en het hoofdkwartier van de Europese Commissie is er gevestigd. Het werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en asbest-vrij gemaakt.
Bewonder het nieuwe Europa-gebouw in de postmoderne Art Deco-stijl die de Raad van Europa en de Raad van de Europese Unie huisvest.
In de buurt tref je de Ambiorixsquare. Enkele pareltjes van Art Nouveau zijn daar gelegen. Neem zeker ook even de tijd om daar rond te wandelen...11 Koninklijk Paleis

Het grote, met bomen beplante vierhoekige park is de Warande. Het wordt doormidden gesneden door brede dreven die verrassend mooie gezichten opleveren. De symmetrische plattegrond is een geheel van rechten en diagonalen waar sommigen de hand van de vrijmetselaars in zien. Tussen de dreven liggen groene enclaves, graspartijen, waterbekkens en fonteinen. In dit park vonden in 1830 de eerste gevechten plaats tussen de Belgische patriotten en de Hollandse troepen : het begin van de Belgische onafhankelijkheid..
Aan 1 van de zijdes van de Warande ligt het Koninklijk Paleis. Een wapperende Belgische driekleur op het dak betekent dat de koning in België is. Het paleis is te bezichtigen in de zomer, na de nationale feestdag (op 21 juli) tot half september. Als je in die periode in Brussel bent, profiteer er dan zeker van om de pronkzalen, de troonzaal en de spiegelzaal te bezichtigen. Het plafond van die laatste zaal is bekleed met de dekschilden van duizenden scarabeekevers.
Aan de andere zijde van de Warande staat trots het Belgische Parlement.

12 Rogier

Het Rogierplein is een knooppunt van verschillende invalswegen naar het centrum. In de nabije omgeving zijn verschillende hotels gevestigd.
Van Rogier kan je naar "den Botanique", het City 2 shoppingcentrum en de Nieuwstraat met talrijke winkels. Alle grote ketens zijn er vertegenwoordigd: winkels en merkboetieks bevatten alles wat je dromen kan als fervente fashionista of gematigde shopper.
"Den Botanique" of de Kruidtuin is een grote tuin/park met een impressionante orangerie. Het cultureel centrum dat er aan verbonden is, verwelkomt exposities, concerten en festivals.

13 Atomium

Het Atomium, een 165 miljard keer vergroot ijzerkristal, werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958 en in 2005 volledig gerenoveerd. Vanuit de bovenste bol, waar zich ook een restaurant bevindt, geniet je van de mooiste panorama’s op Brussel en Brabant. Elke bol van het Atomium verwijst naar een Belgische personaliteit.
Mini-Europa geeft u de kans om in een paar minuten van de Big Ben in Londen naar de gondels van Venetië te gaan. Door zijn 350 maquettes van de voornaamste steden van Europa heeft u een prachtig zicht op al het moois. Met uw ticket heeft u ook korting op de ingang ofwel kan u online een combi-ticket kopen.
Het Planetarium geeft u een interactief en amusant bezoek aan de wereld van de sterren en planeten. De hemel zal bijna geen geheimen meer voor je hebben.
Het Koning Boudewijnstadion is de plaats voor sport- en of andere manifestaties.

14 Koninklijke Serres

De Koninklijke Serres van Laken, een indrukwekkend serrecomplex, werd op vraag van koning Leopold II gebouwd door architect Alphonse Balat en zijn assistent Victor Horat in het park naast het koninklijk paleis van Laken. De serres dateren uit 1873. Ze zijn te bezoeken vanaf half april tot begin mei.
De nabijgelegen Kerk van Onze Lieve-Vrouw van Laken werd in de 19e eeuw gebouwd in vroeg-gotische stijl en is opgedragen aan Marie-Louise, eerste koningin van België. In deze kerk bevindt zich de koninklijke crypte waar de leden van het Belgische vorstenhuis begraven worden.
Het Kerkhof van Laken wordt soms het ‘Belgische Père-Lachaise’ genoemd door de vele fraaie grafmonumenten en rustplaatsen van bekende Belgen. Een van de bekendste kunstwerken is een bronzen afgietsel van De Denker van Rodin.
Wat verderop tref je drie gebouwen met een eigenaardige architectuur. Deze zijn sinds honderd jaar onlosmakelijk verbonden met het stadsbeeld van Brussel: de statige rode Japanse Toren, het feeërieke Chinees paviljoen en het kleine Museum voor Japanse Kunst. Zij werden in opdracht van koning Leopold II ontworpen door Alexandre Marcel. Deze laatste deed beroep op Parijse kunstenaars en Belgische vaklui, maar liet ook decoratieve fragmenten overkomen uit China en Japan. De Musea van het Verre Oosten zijn vanwege hun ongewone uitzicht toeristische blikvangers. Binnenin herbergen zij kunstschatten uit de Chinese en Japanse verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

15 Huis Magritte

ADRES HUIS MAGRITTE: Esseghemstraat 135

De familie Magritte huurde het appartement op het gelijkvloers dat zorgvuldig werd gereconstrueerd met het oorspronkelijke meubilair. Op dit adres creëerde René Magritte bijna de helft van zijn oeuvre. Op de bovenverdiepingen ontdekt u meer dan 30 originele gouaches en tekeningen. Zo’n 400 documenten, foto’s, brieven en objecten illustreren het leven en de carrière van de schilder. Een bezoek meer dan waard.

16 Basiliek

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart of de Basiliek van Koekelberg is de op vier na grootste kerk ter wereld en het allergrootste Art Deco gebouw dat ooit werd opgetrokken. Het kerkgebouw huisvest het Museum van de Zwartzusters en het Museum voor Moderne Religieuze Kunst.
Even verderop tref je Aquarium van Brussel. Hier krijg je een permanente tentoonstelling van 47 aquaria uit de vijf continenten te zien. Zij illustreren de boeiende wereld van vissen, amfibieën en ongewervelde dieren.

17 Tour & Taxis

De prachtige gebouwen van Tour & Taxis moet je gezien hebben. Het waren ooit de Koninklijke opslagplaatsen en loodsen voor opslag van diverse goederen. Na de oprichting van het grote Europese project en het wegvallen van de grenzen en douanes, wou de Stad Brussel ze een nieuwe functie geven. Het imposante complex werd volledig gerenoveerd en op de site werden nieuwe gebouwen opgericht. Grote tentoonstellingen, verschillende bedrijven, restaurants en zelfs een authentieke hamman van 800 m² vonden er vandaag een onderkomen.
Tijdens de zomer, van midden juli tot midden augustus kan je aan het kanaal "Brussel-bad / Bruxelles-les-bains" bezoeken. Zand wordt met tonnen aangevoerd, bars openen her en der, strandstoelen worden bovengehaald  en je kan je uitleven op de talloze randactiviteiten.

18 Dansaert - Mima

De wijken rond de Dansaertstraat en het Sint-Goriksplein zijn DE mode- en designwijken bij uitstek. De ideale plek om je een stijlvolle garderobe en een origineel interieur aan te schaffen.
Het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) is in 2016 opgericht langs het Kanaal van Brussel. Het is een atypisch museum met een uitgebreide collectie hedendaagse kunst. Veel nadruk ligt op het talent van jonge kunstenaars.

19 Beurs - Vismarkt

De Brusselse Beurs is hier gehuisvest in een imposant gebouw.
Ook vlakbij : de wijken rond de Dansaertstraat en het Sint-Goriksplein zijn DE mode- en designwijken bij uitstek. De ideale plek om je een stijlvolle garderobe en een origineel interieur aan te schaffen.
De "Vismet" is met zijn vele restaurants en uitnodigende terrassen de plaats waar je verse vis en zeevruchten kunt degusteren. Hier herinnert alles eraan dat Brussel vroeger een zeer actieve handelshaven was. De straten dragen nog de namen van de kaaien van lang vervlogen tijden.

20 Marollen

De Marollenwijk, gelegen aan de Blaesstraat en Hoogstraat,  is een bekende, historische en toeristische wijk van Brussel. Dit is het gebied van de echte «Brusseleers*», van «Zwanzen*» en van het authentieke Brussel. Vandaag is deze wijk van Brussel bewoond door kunstenaars, ambachtslieden, galerijen ... en antiekhandelaars en verkopers van curiosa allerhande die dagelijks hun “brol*” verkopen op de vlooienmarkt op het Vossenplein. Dit is de volkse wijk van de tweedehandsspullen, brocante, de recyclage en de solidariteit. Je vindt er een nachtasiel, de Berg van Barmhartigheid en een huis voor daklozen met gratis douches van de Orde van Malta. In de cafés rond het plein kun je het lokale dialect en de typische humor van de wijkbewoners horen.

*Brusseleers: is de benaming van de Brusselaars die het echte Brusselse dialect spreken.
*Zwanzen: Zeveren, een Kunst, een Manier van leven doorspekt van typisch Brusselse humor.
*Brol: Brussels dialect woord voor 'spullen'.

21 Manneken Pis

Planète Chocolat is het chocoladebedrijf waar traditie en design samenkomen. Je kan je laten rondleiden in de werkplaats met een demonstratie, uitleg en .... degustatie. Rondleidingen tijdens het weekend zijn gratis.
Manneken Pis is het bronzen beeldje dat in de 17e eeuw gemaakt werd door J. Duguesnoy en is de verpersoonlijking van de spotzieke Brusselse geest. Ooit een openbare fontein is Manneke Pis, samen met het Atomium, vandaag de bekendste bezienswaardigheid van Brussel. Hij heeft een garderobe van ongeveer 846 kostuums waarvan de mooiste tentoongesteld worden in het Broodhuis.